Artykuł sponsorowany

W jaki sposób hartuje się stal? - Różne sposoby hartowania stali

W jaki sposób hartuje się stal? - Różne sposoby hartowania stali

Hartowanie stali to proces, który wzmacnia jej właściwości na czynniki mechaniczne i zabezpiecza ją przed korozją. Istnieje kilka metod na hartowanie tego surowca i polegają one na zróżnicowanej obróbce cieplnej. Najbardziej popularnym sposobem jest rozgrzanie materiału do bardzo wysokiej temperatury i przetrzymywanie go tam przez dłuższy czas. Szybkie wystudzenie powoduje wzmocnienie struktury wewnętrznej surowca. Jakie są typy hartowania stali?

Metody powierzchniowego hartowania stali w pigułce

Pierwszą z metod powierzchniowego hartowania stali jest typ płomieniowy, który polega na nagrzaniu elementu palnikiem i szybkim schłodzeniu zimną wodą. Kolejną stosowaną opcją jest hartowanie indukcyjne, podczas którego stal nagrzewana jest indukcyjnie i błyskawicznie chłodzona.

Proces hartowania laserowego jest trzecim rozwiązaniem – w tym przypadku nagrzewanie stali jest wykonywane przy użyciu wiązki lasera. Jedną z możliwości jest także hartowanie stali w tzw. kąpieli. W tym celu zanurza się element w saletrze lub ołowiu i pozostawia pod powierzchnią przez kilka minut aż do przemiany austenitycznej. W celu skorzystania z usług doświadczonej firmy oferującej stal hartowaną warto skontaktować się z pracownikiem np. HAX-INOX Marta Hak z Gliwic.

Istnieją także hartowania:

  • kontaktowe,

  • elektrolityczne,

  • impulsowe.

Izotermiczne hartowanie stali

Wytrzymała stal hartowana izotermicznie nie jest poddawana przemianie martenzytycznej. W celu takiego wzmocnienie stosuje się kąpiel z roztopionej saletry lub ołowiu w temperaturze powyżej przemiany. W trakcie kąpieli zachowywana jest stała temperatura, a czynność jest długa i  wymagająca uwagi.

Stopniowe hartowanie stali

Metoda hartowania stopniowego polega na szybkim wychładzaniu surowca w kąpieli hartowniczej, która najczęściej zawiera stopioną saletrę. Temperatura materiału sięga w tym przypadku odrobinę powyżej wartości przemiany martenzytycznej. W takich warunkach przetrzymuje się hartowany detal aż do całkowitego wyrównania temperatury całego przedmiotu. Drugą fazą hartowania stopniowego jest chłodzenie przy użyciu oleju lub wody. Efektem jest wzmocniona stal o zwiększonych właściwościach mechanicznych.

Podsumowując, zróżnicowane metody hartowania stali przyczyniają się do zwiększenia tego materiału na czynniki mechaniczne i wyraźnie ja utwardzają. Tak przygotowane elementy znajdują zastosowanie w różnego rodzaju maszynach i konstrukcjach, które wymagają użycia bardzo odpornych surowców.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.